Dolga leta je bil sladkor na voljo le bogatim in vplivnim, še v 19. stoletju pa je imel status “belega zlata”. Za vse družbene sloje je postal dostopen šele z uvedbo industrijskih obratov za pridobivanje sladkorja.
12.03.2024
Belo zlato iz Ochsenfurta
Dolga leta je bil sladkor na voljo le bogatim in vplivnim, še v 19. stoletju pa je imel status “belega zlata”. Za vse družbene sloje je postal dostopen šele z uvedbo industrijskih obratov za pridobivanje sladkorja. Vodilno podjetje na evropskem trgu, družba Südzucker AG, že 150 let skrbi za to, da so naša življenja nekoliko slajša. Postopki, ki so se prej izvajali ročno, so zdaj domena hidravličnih sistemov.
V Ochsenfurtu na obrežju reke Majne stoji ena od devetih tovarn sladkorja v lasti družbe Südzucker AG v Nemčiji. Tovarna v Ochsenfurtu je bila ustanovljena leta 1951 in je bila prva nova tovarna, zgrajena po letu 1945. Nekatere stavbe in sistemski deli iz tistega časa so še vedno ohranjeni, nekateri so celo še vedno v uporabi. Vendar je večina opreme, ki se uporablja za proizvodnjo sladkorja, ultramoderna, saj je najnovejša tehnologija nujna za zagotavljanje zadovoljitve velikega povpraševanja po sladkorju.
Več kot 100 dni kampanje
Sladkor se proizvaja iz sladkorne pese. Ker je sladkor mogoče pridelati le enkrat na leto, je proizvodnja sladkorja sezonska dejavnost. Tako imenovana kampanja traja 100 dni na leto – med septembrom in januarjem. To je izraz, ki se uporablja za obdobje, v katerem se pridobiva sladkor. V tem obdobju v Ochsenfurtu v sladkor predelajo 15 000 ton sladkorne pese na dan. V času kampanje vsak dan na območje tovarne zapelje 600 tovornjakov, natovorjenih s sladkorno peso.
Vse je odvisno od vsebnosti sladkorja
4.400 kmetov prideluje sladkorno peso za tovarno na 25.200 hektarjih (približno 62.270 akrov) zemljišč. Povodje tovarne sega od reke Rhön na severu do večjega okraja Nürnberg na jugu ter od parka Steigerwald na vzhodu do Spessarta na zahodu. Pri vsaki dostavi sladkorne pese se odvzamejo vzorci, ki se analizirajo glede vsebnosti sladkorja in drugih pomembnih snovi. Ugotavlja se tudi, koliko zemlje se še drži pese. Na podlagi te analize se določi cena sladkorne pese in svetuje pri pridelavi. Repo razložijo s samokolnico in jo po temeljitem pranju odpeljejo naravnost v predelavo ali skladišče.
Od pese do skodelice za kavo
Repo narežejo na tanke trakove, jo predhodno segrejejo v kozetnem kuhalniku in nato pošljejo v stolp za ekstrakcijo. Skozi napravo se pretaka voda s temperaturo 70 °C, da se sladkor izloči iz celic sladkorne pese in nastane surovi sok. Uporabljeni pesni trakovi se posušijo s hidravličnimi vijačnimi stiskalnicami in vročim zrakom. Naravno apno in ogljikov dioksid se pridobivata v apnenici in se drug za drugim dodajata surovemu soku. Na ta način se snovi, ki niso sladkor, povežejo in izločijo. Ostane bistra, redka tekočina, ki vsebuje približno 16 odstotkov sladkorja. Redka tekočina se zgošča v več fazah segrevanja, dokler ne ostane gost, zlato rjav sok. Vsebnost sladkorja je zdaj 72 odstotkov.
Kristalizacija
V naslednjem koraku gosti sok “kuhamo”, dokler ne nastanejo kristali. Kristali se centrifugirajo, da se sirup loči od kristalov. Zadnji ostanki sirupa se sperejo z vročo vodo. Na koncu tega postopka so preostali kristali sladkorja prozorni kot steklo, vendar lomijo svetlobo in so videti snežno beli. Ta sladkor se nato raztopi in ponovno kristalizira, da se pridobi rafinirani sladkor – sladkor najvišje čistosti.
Nadaljnja predelava in trajnost
Končni sladkor se posuši, ohladi in shrani v silosih za sladkor. Več kot 80 odstotkov sladkorja se pošlje v predelovalno industrijo, kjer se uporabi za proizvodnjo slaščic, pijač ali pekovskih izdelkov. Skoraj 20 odstotkov se pretvori v različne vrste domačega sladkorja in zapakira. Vsi stranski proizvodi postopka se vrnejo v naravni krog: S stisnjenimi rezinami sladkorne pese se krmi živali, melasa pa se uporablja v industriji kvasa ali mešane krme. Karbolno apno, ki je stranski proizvod čiščenja soka, je odlično biološko gnojilo. Zemlja, ki se spere na začetku postopka, se obdela in raztrese nazaj na polja.
Od tesnila do kovinske cevi
Čas med dvema kampanjama za zaposlene v podjetju Südzucker ni namenjen brezdelju. Ravno nasprotno. Uporabljajo ga za vzdrževanje in servisiranje strojev in opreme ter za načrtovanje in izvajanje naložb. Za osebje podružnice HANSA-FLEX v Würzburgu je to čas, ko je mogoče preveriti vse hidravlične sisteme, cevi in sestavne dele ter jih po potrebi zamenjati brez prekinitve tekočega poslovanja. Podjetje Südzucker uporablja izdelke HANSA-FLEX v celotnem proizvodnem procesu. Od stiskalnic za krmo, stiskalnic za zemljo, centrifug in gradbenih strojev do viličarjev – povsod je mogoče najti tesnila, cevi, hidravlične komponente in kovinske cevi HANSA-FLEX.
Sladkor v rekordnem času
S sodobno tehnologijo in strokovnim znanjem zaposlenih v družbi Südzucker AG proizvodnja sladkorja ne traja dolgo. Če bi izmerili čas, ki je potreben za proizvodnjo bleščeče belih kristalov sladkorja iz sladkorne pese, ki je bila pravkar dostavljena z njive v tovarno, bi bili presenečeni: V povprečju traja manj kot osem ur. Leta 2009 je skupna proizvodnja sladkorja v 29 tovarnah sladkorja in treh rafinerijah v Evropi znašala 4,8 milijona ton. Za njegovo izdelavo se predela skoraj 30 milijonov ton sladkorne pese. V skladu s tem je 17.500 zaposlenih v korporaciji v tem letu ustvarilo 5,7 milijarde evrov prihodkov.
Ob takšnih številkah je jasno, kako poguben bi bil izpad stroja med kampanjo. Zato se čas, ki ni namenjen kampanji, uporabi za izjemno temeljito vzdrževanje. In če se stroj med kampanjo vendarle pokvari, vodje delavnic v podjetju Südzucker vedo, da bo mobilni hitri hidravlični servis HANSA-FLEX prišel na kraj dvakrat hitreje.
Izvedite več
- 12.03.2024
Najmočnejši industrijski pihalnik na svetu
Aerzener Maschinenfabrik proizvaja trenutno najmočnejše prostorninsko puhalo na svetu. Power enote Willmann zagotavljajo nemoteno delovanje puhal – tudi v eksplozivnih okoljskih pogojih.Izvedite več - 12.03.2024
Pravi izziv
Več kot sto ton težak tovornjak se počasi začne premikati. Gradbeni stroj za površinsko rudarjenje je impresivnih dimenzij. Na njegovem boku so izpisane črke "CAT". Označujejo podjetje Caterpillar, proizvajalca gradbenih strojev in motorjev.Izvedite več - 12.03.2024
Delovanje letališča
Heathrow je največje letališče v Evropi in sedmo največje na svetu s približno 75 milijoni potnikov na leto. Visoko specializirana podjetja za zemeljsko oskrbo skrbijo za nemoteno delovanje letališča, ki letno opravi pol milijona vzletov in pristankov.Izvedite več